Prelazak na jeftinije svjetlo

//Prelazak na jeftinije svjetlo

Prelazak na jeftinije svjetlo

Mijenjate rasvjetu po kući, zaželjeli ste se i nekih promjena, a opet da pritom “ne oštetite” kućni budžet. Svaka se odluka posebno važe, gledaju se cijena, kvaliteta, potrošnja…
A onda, s druge strane, želite poštovati i regulativu EU-a koji odavno predlaže ukidanje klasičnih žarulja sa žarnom niti i nudi rješenja sa štednim žaruljama ili još moderniju – LED rasvjetu.
Izazovna je ta LED rasvjeta, djeluje moćno i na automobilima, daje jaku rasvjetu, no ono što vas buni je pitanje kolika je snaga potrebna. Jer, za klasične žarulje znate klasifikaciju, od 40 pa do 100 vati snage.
Nekako ste uhvatili i usporedbu sa štednim žaruljama, no kako znati koju LED žarulju uzeti, od koliko snage, da bi bila odgovarajuća onoj količini rasvjete koju ste imali sa “starim” žaruljama?
Zbog toga je potrebno posvetiti pozornosti lumenima koji definiraju količinu vidljivog svjetla koje rasvjetno tijelo proizvodi. Lumeni su označeni na njihovu pakiranju kako bismo lakše usporedili količinu svjetlosti različitih modela žarulja. Uspoređivanje lumena između klasične rasvjete i CFL žarulja sasvim je u redu. Što je više lumena na kutiji žarulje, samim time je veća i količina svjetlosti.
No, krenimo s usporedbom triju uobičajnih izbora svjetla u pogledu rasvjetnih tijela, običnih žarulja sa žarnom niti, štednih žarulja i LED rasvjete, koje su komparativne prednosti, a koji nedostaci spomenutih rasvjetnih rješenja.

2019-02-22T13:08:16+01:00